Haber

Bakan Özhaseki: ‘İnşallah söz verdiğimiz gibi bu süreci de atlatacağız’

Bakan Özhaseki: “İnşallah söz verdiğimiz gibi bunun da üstesinden geleceğiz”

Bu depremden ders çıkarmayacaksak neyden ders alacağız?

KAHRAMANMARAŞ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Hasar olarak baktığımızda 680 bin civarında evimizin yeniden yapılması gerekecek, 170 bin civarında da ahır, depo gibi işyeri yapılacak. Bunlar büyük rakamlar ve umarım söz verdiğimiz gibi bir an önce bunu atlatırız” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, 6 Şubat’ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’a gelerek bir dizi ziyarette bulundu. Bakan Özhaseki, TOKİ’nin Onikisubat ilçesine bağlı Kurtlar Mahallesi’nde yaptırdığı rezerv konutlarda yaşayan aileleri ziyaret ederek, depremde birinci derece yakını hayatını kaybeden hak sahiplerine teslim etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, daha sonra Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen uyum toplantısına katıldı. Burada basın mensuplarıyla görüşmek için gelen Özhaseki, deprem sonrası yaşanan son gelişmeleri paylaştı.

Bakan Özhaseki, “Birkaç ay önce meydana gelen depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize sıhhat diliyorum. Allah bir daha böyle afetler göstermesin. Yaşadığımız bu deprem son yüzyılın en büyük felaketi değil. Bin yıllık tarihimizde Anadolu topraklarına gelip uygarlık kurduğumuzda karşılaştığımız en büyük felakettir.Bu deprem 11 ilimizi kapsıyor ama binlerce köyümüz ve yerleşim yerimiz bu afetlerden etkilendi.50 bin canımızı toprağa verdik, Mali olaydan bahsetmiyorum ama açtığı yara yüreğimizi kanatıyor.Şehirde ahır,depo,tek katlı dükkân gibi işyerleri yapılacak.Bunlar çok büyük rakamlar ve inşallah üstesinden geliriz. bunları bir an önce konuşalım dedik ama tabi ki güveniyoruz ama önlem almak şart bunuda bilmeliyiz oralara akın etmezlerse ve büyük depremler karşısında insanlar aldırış etmezlerse Burada farklı şeyler oluyor, bundan ders çıkarmalıyız. Bundan da dersler çıkarmamız gerekiyor. Üzerinde yaşadığım bu cennet vatanın en büyük dezavantajının depremler diyarı olması olduğunu hepimiz bilelim” dedi.

Kahramanmaraş’ı eski günlerine döndürmek için her türlü çabayı ve gayreti göstereceklerini belirten Özhaseki, “Geçen yüzyılda bu topraklarda 6 ve üstü 226 sarsıntı oldu. Denizdekileri saymazsak. , anakarada 60’ın üzerinde sarsıntı oluyor.Yani neredeyse her 1 buçuk yılda bir.”Üzerinde sarsıntı oluyor. Toprağa verdiğimiz can sayısı 130 bin. Bundan ders çıkarmazsak, neyden ders alacağız? Bundan sonra önümüze bu şekilde bakmalıyız. Elbette yaraların bir an önce sarılması, şehirlerdeki ticari hayatın canlanması ve ticaretin yeniden canlanması için hep birlikte tedbirler alıyoruz. “Gerekeni alacağız, gereğini yapacağız ama usulüne uygun. Usullere uyarak tedbirlere göre hareket edeceğiz. Çok şükür millet olarak bir musibeti atlattık. O kadar büyük ki, bugüne kadar hiçbir millet kaldıramadı. Depremin olduğu ilk andan itibaren Cumhurbaşkanımız ayaktaydı ve bütün bakanlarımızı atadı.” ve en yakın deprem bölgesine koştu. Bugüne kadar muhtemelen bin tırdan fazla erzak, battaniye ve tüm insani yardım malzemeleri getirildi ve onlar da bunu zevkle yaptılar. Bizim gibi bir millet var mı? Geldiğimiz noktanın prestijiyle artık konut ve iş yerlerimizin yapılması gerekiyor. Tüm hazırlıkları tamamladık ve hızla çalışmalara başlıyoruz. Hayatın normale dönmesi, ticaretin canlanması gerekiyor. Bu antik kentin eski şanlı günlerine dönmesi gerekiyor. Bu yüzden bugün buluşuyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı olarak rezerv alanlarda konut inşaatlarına başladık, bir yandan şehir merkezini yeniden dönüştürmeye çalışıyoruz, bir yandan da planlama konusunda arkadaşlarımız çok çalıştı. Bu toplantıda Kahramanmaraş’ın yapılanmasını tüm yönleriyle ele alacağız. Tüm konuları not alıp, bildiklerimizi en hızlı şekilde şehrimiz için sunacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu